CX / GL 500 Bloggen

CX / GL 500 Bloggen

Blogg för medlemmar

Denna Blogg är till för oss som är medlemmar i klubben. Här kan ni diskutera allt från turer, upplevelser, arrangeman eller teknik.

Kopplingen släpper...??

Tekniska frågor och svarPosted by Per Risholm Wed, September 22, 2010 17:10:33

Jag har en CX 500 C från-82. Den har gått åtminstone 8.000 mil. Har upplevt ett "mindre problem" som jag undrar om nån känner igen och ev har en lösning på.

Kopplingen släpper!

Vid normal körning märks det inte nåt varken vid vanlig start eller körning. Vad menar jag då med normal körning? Jo att jag inte varvar särsklit hårt. Men, när jag drar på händer det att koppplingen släpper, men bara när jag växlar mellan 4:an och 5:an. Då handlar det om att jag varar uppåt 5000 varv eller lite till, vilket inte händer så ofta ;-). Lika fullt lite förargligt när man vill visa nån annan att en CX kan rulla på rätt så bra!

Har funderat en del på detta och justerat kopplingsvajern så att jag har ett hyfsat spel. Någon har sagt mig att den typ av koppling vi har på dessa motorer sällan slits ut och då undrar jag vad det kan vara. Kan det vara fjädrarna till kopplingen som börjart bli matta och tappa tryck så att dom inte hänger med när man växlar snabbt och motorn jobbar? Typ av olja? Eller... ?

Tacksam för tips!

Hälsningar Per

(per.risholm@swipnet.se)


Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Per Risholm Tue, September 28, 2010 17:17:38

smileyHej igen!
Mycket riktigt kärvade kopplingsvajern. Gammal och igengrodd nertill. Jag köpte hojen -93 och har inte bytt nån under tiden så det var dax. Skruvade lite igår och bytte vajer och idag blev det åka av i strålande solsken (men bara +9) och en koppling som funkade perfekt! Vilken höljdartur det blev i höstsolen!
Tack för ett mycket bra och lättfixat tips!
MVH!/Per
Medlem nr 197
smiley

Posted by Stefan Sun, September 26, 2010 16:07:03

Hur gick det? smiley

Posted by Per Risholm Wed, September 22, 2010 22:01:34

Hejsan zteffo!

smiley Tack för tipset! Är det bara wiren så är det inte så komplicerat

MVH!/Per

Posted by Stefan Wed, September 22, 2010 18:07:13

Hej Per!

Hade samma problem på en Eurosport som jag hade tidigare. Det visade sig vara att dammskyddsdamasken nere vid kopplingshuset hade gått sönder, och det det hade trängt upp smuts i kopplingswiren. Man känner inte detta när man drar in kopplingshantaget. Prova att koppla loss wiren nere vid kopplingshuset, dra sedan in kopplingshantaget, ta en polygrip och dra tillbaka wiren. Går det tungt så är det det som är problemet. I så fall byt wire. Och smörj den INTE enligt Kenneth i Göteborg, den är teflonbehandlad!

//zteffo